
کوچینگ مدیران اجرایی چیست؟(همه چیز درباره کوچینگ مدیران)
مدیران و رهبران سازمان نقش کلیدی در تغییرات سازمانی دارند. اگر رهبر هدف و مقصد را شفاف کرده باشد و بتواند توانمندی افراد سازمان را در جهت تغییرات سازمانی هدایت کند، نیروی مورد نیاز تغییر را ایجاد کرده است. زمانی که مدیران برای اجرای رضایتبخش مسئولیتهایشان نیاز به کمک دارند، کوچ مدیران اجرایی میتواند به آنها کمک کند. (اگر نمیدانید کوچینگ چیست اینجا را بخوانید) در این مقاله نیز قصد داریم به بررس نقش کوچینگ مدیران اجرایی در سازمان ها بپردازیم.
تمام کوچینگهایی که به خوبی مدیریت میشوند و به اندازه کافی نیز زمان در اختیار دارند برای مدیران با انگیزه، منجر به نتایج چشمگیری میشود.
این گفتگو که در ادامه خواهیم خواند گوشهای از یک نمونه کوچینگ مدیران اجرایی بود که منجر شد تا آن بخش سازمان در طی ۸ ماه به بالاترین عملکرد برسد.
کوچینگ مدیران اجرایی(Executive coaching) چیست؟
حال با هم مکالمه یک کوچ (Coach) با مراجعی که نقش مدیریتی در سازمان دارد را میخوانیم: ( اگر نمیدانید کوچ کیست اینجا را بخوانید)
کوچ: چه چالشهای بحرانی در کسبوکارت داری؟
مدیر: باید یه کاری بکنیم که بخش ما هم تو سازمان دیده بشه. همیشه عملکردمون عقبتر از چهار بخش دیگه سازمان بوده. مدیرعامل سازمان کاسه صبرش لبریز شده! من فکر نمیکنم خیلی این وضعیت رو تحمل کنه.
کوچ: چند وقته با این وضعیت روبرو هستی؟
مدیر: ۱۲ ماهی می شه.
کوچ: چه موانعی وجود داره که نمیذاره به نتایجی که می خوای برسی؟
مدیر: تیم مدیران اجرایی من مثل یک واحد یکپارچه کار نمیکنند. هر کدوم به دنبال اهداف کسبوکاری خودشون اند. در مورد منافع مشترکی که با دپارتمانهای دیگه دارند، همکاری نمیکنند. در جلسات وقتی نظرشون رو میپرسم، فقط در مورد وظایف خودشون حرف میزنند. تو جلسات هیچ راهکار خلاقانهای برای مسایل نداریم.
کوچ: این نتایج ناامیدکننده چه تأثیری روی شخص تو داشته؟
مدیر: مجبورم دو تا شغل داشته باشم. یکی وظایف خودم در نقش مدیر و یکی هم کارهایی که باید برای پوشش ناکارآمدی تیم ام انجام بدم. از همون سال اولی هم که معاونت سازمان را بر عهده گرفتم سه موقعیت شغلی خالی تو بخش من وجود داشت. کلی زمان برد تا این سه تا رو پر کنم. مدیریتم آن زمان مثل راندن ماشینی بود که فقط یک چرخ داشت. همه اینها باعث شد تا نتونم نگاهی جامعنگر و از بالا به کار داشته باشم.
کوچ: به نظر میاد که ماندگاری شما و تیمت با خطر جدی روبرو شده. تو هیچ وقت به نتایج موفقیتآمیزی نمیرسی مگر اینکه در مدیریت تیمت موفق بشی.
مدیر: خب، بهم بگو چه جوری این کار رو انجام بدم وقتی شرایط اینقدر بحرانیه.
کوچ: تو به صورت پیشفرض با روشی که بلدی مدیریت میکنی نه با روشی که نیاز داری. احتمالا نیاز داری تا فرا تر از نقاط قوتات در مدیریت عمل کنی تا به دستآوردهای متفاوتی برسی. وقتی با این نتایج ناامیدکننده روبرو میشی، فکر میکنی چه نارساییهایی از جانب تو وجود داشته که این وضعیت به وجود آمده؟
مدیر: مدیریت این نیروها برام یه چالش بزرگه. این اولین باره که یک مجموعه با وظایف مختلف رو مدیریت میکنم. من هیچ وقت تا الان برای خود مدیریت کردن به عنوان یک حوزه تخصصی وقت نذاشتم. تمام موفقیتهای من به خاطر دانش و تجربهام در حوزه فنی بوده. برای اینکه بفهمم از کجا باید شروع کنم به یه سری راهنمایی نیاز دارم.
کوچ: بیا اول شفاف کنیم که چه کارهایی تیمت باید انجام بدن تا به نتایج مد نظرت برسی. بعدش می ریم سراغ اینکه چه جوری با تیمت این نتایج رو خلق کنی.
پایان مکالمه !
فرآیند کوچینگ مدیران اجرایی زمانی شروع میشود که مدیران و رهبران یک سازمان با ابهام و سردرگمی مواجه شدند و احساس میکنند که کاملا متوقف اند. جایگاه کوچینگ مدیران اجرایی در یاری رساندن به مدیران است تا بتوانند برای عبور از چالشها، آنچه یادگرفتهاند را به نتایج ملموس در سازمان تبدیل کنند. کوچها تربیت شدند تا از خود کنجکاوی طبیعی نشان دهند و مراجع را از ابعاد ناشناختهای از خود و محیط کارش آگاه کنند.
کوچ ها چه کاری انجام میدهند ؟
علاوه بر آگاه کردن مراجع به ابعادی از خود و کارش که نسبت به آن نابینا بوده، عموما کوچهای مدیران اجرایی کارهای زیر را نیز انجام میدهند:
- در مورد چهارچوبها و مدلهای مفهومی صحبت میکنند و نگاهی کلان و جامعنگر به مدیران میدهند.
- مراجع را وادار میکنند تا بیشترین تلاش خود را برای سازماندهی افکار، چشمانداز، برنامهها و انتظارات خود انجام دهند.
- مدیران را به چالش میکشند تا آنها را به سمت گسترش حیطه دانشی خود سوق دهند و آنان را فراتر از شایستگی و توانمندی فعلیشان ببرند.
- در مراجعین ظرفیتی میسازند تا بتوانند در شرایط سخت و دشوار، اضطراب خود را مدیریت کنند.
مدیران اجرایی چه کاری انجام میدهند ؟
منظور ما از مدیران اجرایی، مدیران رده بالای هر سازمانی است: مدیر عامل، معاونین، مدیر تولید، رئسا و … . ما نقش این مدیران را در انجام دادن سه وظیفه زیر میدانیم:
- تسهیل ارتباطات درون سازمانی
- ساختن تعهد، ارتباطات و تعاملات در تیمها
- ایجاد و خلق نتایج و خروجیها که این هدف از طرق تلاش افراد سازمان به دست میآید نه تلاش خود مدیر به تنهایی.
کوچینگ مدیران اجرایی فرآیندی است که به مراجعین کمک میکند تا در این سه وظیفه عملکردی بهتر و مؤثرتر از خود نشان دهند.
منبع: کتاب Executive Coaching with backbone and heart